Η τρομακτική ανακάλυψη στον βυθό της Άνδρου

Όπως τα πολύχρωμα κοράλλια, ταλαντεύονταν και αυτά στον ρυθμό των ρευμάτων της θάλασσας.

Μόνο που δεν πρόκειται για πανέμορφους φυσικούς υφάλους που δημιουργήθηκαν με την πάροδο των αιώνων, αλλά για πλαστικές σακούλες, κολλημένες στον βυθό του Αιγαίου από τότε που μια παράνομη χωματερή κατέρρευσε στη θάλασσα, το 2011.

Αυτά τα πλαστικά ανακαλύφθηκαν στην Άνδρο από μια ομάδα δυτών και περιβαλλοντολόγων, Aegean Rebreath που χαρακτήρισε το εύρημά του ως έναν «κόλπο γεμάτο πλαστικά κοράλλια».

Τα σκουπίδια και τα πλαστικά όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν, αλλά αντίθετα έχουν «ενσωματωθεί» στο βυθό, προκαλώντας τεράστια καταστροφή.

«Ήταν πραγματικά τρομακτικό να το βλέπεις», λέει στο Reuters η Αραμπέλα Ρος, μια εθελόντρια δύτης της ομάδας που ιδρύθηκε το 2017 και κάνει καθαρισμούς στη θάλασσα και τις ακτές.

Με σόκαρε πραγματικά και νομίζω σόκαρε όλους όσους το είδαν».

Η Μεσόγειος είναι μια από τις θάλασσες με την μεγαλύτερη ρύπανση από πλαστικά, σύμφωνα με μια έκθεση της WWF που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.

Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, ή περίπου 68 κιλά ανά άτομο, σύμφωνα με την έκθεση. Περίπου 11.500 τόνοι από αυτούς καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα, ενώ σχεδόν το 70% επιστρέφει στις ακτές, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον κόσμο.

«Αν μπορείς να φανταστείς τον παράδεισο των θαλασσών της Καραϊβικής, που μπορείς να βρεις κοραλλιογενείς ύφαλους παντού, κάθε χρώματος, είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά αντί για κοράλλια υπάρχουν πλαστικές σακούλες, διαφορετικού χρώματος σκορπισμένες παντού» είπε η Ρος.

Δυστυχώς η ομάδα κατάφερε να καθαρίσει μόνο ένα μέρος των σκουπιδιών. Ανέσυραν επίσης 300 κιλά δίχτυα πεταμένα στον βυθό της Άνδρου. Σε μια άλλη δράση που είχαν κάνει τον Ιούνιο στην Σαλαμίνα, ανέσυραν δύο τόνους.

«Αν ο κόσμος αναρωτιέται πού καταλήγουν τα σκουπίδια τους, το βλέπουμε κάθε φορά που πηγαίνουμε στο νερό», είπε η Ρος.

huffingtonpost.com