Μάτι: Έχει πάρει φωτιά ο κήπος του Ψινάκη - Στείλτε κάποιον, τα έχει καλά με τα κανάλια

Τις τραγικές μνήμες του εφιάλτη της 23ης Ιουλίου του 2018 στο Μάτι με τους 102 νεκρούς συνανθρώπους μας, ξυπνούν τα ηχητικά ντοκουμέντα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η έρευνα του Αλέξη Παπαχελά που προβλήθηκε την Πέμπτη 2 Μαΐου από την συχνότητα του ΣΚΑΙ στις 8:50.

Στην εκπομπή που προβλήθηκε παρουσιάστηκαν ηχητικά ντοκουμέντα από την Πυροσβεστική, αλλά και τους κατοίκους, οι οποίοι εκλιπαρούσαν για βοήθεια λέγοντας: «γιατί μας έχετε ξεχάσει;». Σε άλλο σημείο ακούγεται αστυνομικός να λέει: «Καλησπέρα έχει πάρει φωτιά το σπίτι του κ. Ψινάκη του δήμαρχου Μαραθώνα», με αποτέλεσμα να σταλεί βοήθεια στην κατοικία. αφού όπως συμπληρώνει ο συνομιλητής του αστυνομικού «αυτός τα έχει καλά με τα κανάλια».

Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή:

Οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής, άλλα και η απόγνωση αστυνομικών και πυροσβεστών τις ώρες που διαπίστωναν την πλήρη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού επαναφέρουν, 10 μήνες μετά, τα ίδια ερωτήματα για το τι συνέβη τις ώρες της τραγωδίας άλλα και κατά πόσο έχουν διορθωθεί οι αδυναμίες για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

Ο επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας Μάνος Τσαλιαγκός διηγείται τις εμπειρίες του για τις πρώτες στιγμές της φωτιάς. «Παίρνουμε τα κιάλια και βλέπουμε φωτιά προς Άγιο Σπυρίδωνα ή Νταού Πεντέλη». Όπως αναφέρει ειδοποιεί το κέντρο της Πυροσβεστικής αλλά, δεν παίρνει απαντήσεις, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη και η φωτιά στην Κινέττα.

Αναρωτιούνται μετά από ένα λεπτό αν ο καπνός έρχεται από την Κινέτα. Στο Συντονιστικό Κέντρο δυσκολεύονται να βρουν οχήματα ή εναέριο μέσο για να συνδράμει. «Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι», παραδέχεται ένας από τους υπεύθυνους, «δεν έχουμε μέσα να στείλουμε», αναφέρει άλλος.

«Αυτή η φωτιά δεν τελειώνει σήμερα», δηλώνει στην κάμερα ο κ. Τσαλιαγκός. Από τα επτά οχήματα που καταφθάνουν τελικά μόνο τρία έχουν κατασβεστική ικανότητα.

Τα περισσότερα είναι εθελοντικά κλιμάκια. Το πρώτο εναέριο μέσο που παίρνει εντολή για τη φωτιά, δεν βλέπει φλόγες και ζητά συντεταγμένες από το Συντονιστικό για να ρίξει νερό.

«Αν δεν κάνετε ένα θαύμα θα καούν δύο πόλεις», σπαράζουν οι κάτοικοι που ξέρουν την περιοχή.

Την ίδια ώρα το γραφείο της ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας δεν παίρνει στα σοβαρά τους κατοίκους. «Έχουμε 25 χρόνια στο Σώμα δεν θα το μάθουμε τώρα…», λέει ένας εκ των στελεχών της Γ.Γ θεωρώντας ότι τα τηλεφωνήματα των κατοίκων είναι υπερβολικά.

Όταν στις 17.30 η Πυροσβεστική διατάσσει γενική επιφυλακή η φωτιά έχει προχωρήσει. «Χάνεται η μπάλα» λέει μάλιστα ένας εκ των πυροσβεστών που αναφέρεται στις λάθος εκτιμήσεις για κίνδυνο –πυρκαγιάς- στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, τη στιγμή που ένα από τα επικίνδυνα μέτωπα κατευθύνεται στο Νέο Βουτζά.


Οι πυροσβέστες δίνουν απεγνωσμένα μάχη για να μην περάσει η πυρκαγιά τη Λεωφόρο Μαραθώνος. «Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα», ακούγεται να λέει ένας πυροσβέστης.

Την ίδια ώρα κάποια από τα εναέρια στα οποία δίνεται εντολή να επιχειρήσουν δεν πετούν ποτέ. Το ένα έχει βλάβη, το άλλο δεν μπορεί να απογειωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων. Σαν να μην έφθανε αυτό, στην Κόρινθο παρουσιάζεται νέα εστία στα διυλιστήρια. Από τη διοίκηση των διυλιστηρίων ζητούν επίγεια εναέρια μέσα. Ο διοικητής αποφασίζει το δεύτερο εναέριο να κάνει μόνο μια ρίψη στις πύρινες εστίες της Ανατολικής Αττικής και μετά να κατευθυνθεί προς Κόρινθο. Στο πεδίο των πύρινων εστιών επικρατεί χάος όσον αφορά τις επικοινωνίες. Αλλά και στο Συντονιστικό Κέντρο τα υποσυστήματα που υποστηρίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης μοιάζουν να μη λειτουργούν.