Στενιές: Το καταπράσινο χωριό της Άνδρου με τις δυο παραλίες

Δύο χιλιόμετρα μακριά από την Χώρα της Άνδρου και 38 χιλιόμετρα από το Γαύριο, βρίσκεται το χωριό Στενιές.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο και γραφικό χωριό του νησιού που συνδυάζει το πράσινο με τα τρεχούμενα νερά και την θάλασσα.

Το χωριό έχει παραδοσιακά σπίτια, βαμμένα στα λευκά, στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, ιστορικά κτίρια και πολλές εκκλησίες.

Τα καταγεγραμμένα ξωκλήσια είναι 26 και αξίζει με την βοήθεια των ντόπιων να τα ανακαλύψετε και να μάθετε την ιστορία τους.

Το χωριό ωρίζεται στο Πανοχώρι και το Κατοχώρι.

Λίγα μέτρα από το κέντρο του χωριού βρίσκονται δύο πανέμορφες παραλίες. Τα Μπρος Γιάλια που εκβάλει και ο ποταμός Μελιός και τα Πίσω Γιάλια με τα ρηχά νερά.

Το χωριό έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό από τα έθιμα που έχει το Πάσχα και ειδικότερα για τα βεγγαλικά και τα δυναμιτάκια που κάνουν το χωριό να… ταρακουνιέται!

Έχει ενδιαφέρον: Ο Πύργος Μπίστη – Μουβελά είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία του χωριού.

Στο χωριό υπάρχει και η Φάμπρικα. Πρόκειται για ένα παλαιό και ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την εποχή του εργοστάσιο ζυμαρικών που έκλεισε το 1936 και κάηκε το 1943.

Τι να δοκιμάσουμε: Στην Άνδρο σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα βολάκια και το μανούσο, που είναι τυριά, το λιαστό κρασί, τα καλτσούνια και τα αμυγδαλωτά με ανθότυρο.